Zaxe, Türkiye merkezli bir 3D yazıcı üreticisidir. 2015 yılında kurulan Zaxe, yüksek kaliteli ve kullanıcı dostu 3D yazıcılarıyla, eğitimden sanayiye kadar geniş bir kullanıcı kitlesine hitap etmeyi amaçlamaktadır. Şirket, yerli bir marka olarak, Türkiye’deki 3D yazıcı pazarında lider bir konuma ulaşmayı başarmış ve küresel ölçekte tanınma yolunda ilerlemektedir.
Kuruluş ve İlk Yıllar
2015: Zaxe’nin Kuruluşu
- Zaxe, Türkiye'de 3D yazıcı teknolojilerini geliştirmek ve bu alandaki dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla kuruldu.
- Şirket, profesyonel mühendislik ve tasarım ekibiyle yerli üretime odaklanarak, kaliteli ve dayanıklı yazıcılar geliştirme hedefiyle çalışmalarına başladı.
- Misyon: Zaxe’nin temel misyonu, kullanıcıların üretim süreçlerini hızlandıran, kolaylaştıran ve maliyetleri düşüren 3D yazıcılar sunmaktır.
Ürün Gelişimi ve Öne Çıkan Modeller
1. İlk Nesil Zaxe Yazıcılar (2016)
- Zaxe Z1:
Zaxe’nin ilk 3D yazıcısı olan Zaxe Z1, dayanıklı yapısı, uygun fiyatı ve kolay kullanımıyla dikkat çekti. Zaxe Z1, özellikle eğitim kurumları ve bireysel kullanıcılar tarafından tercih edildi.- Özellikler: Yüksek baskı hassasiyeti, dayanıklı metal çerçeve, basit ve kullanıcı dostu arayüz.
- Bu model, Türkiye’de eğitim kurumları ve okullarda yaygın olarak kullanılmaya başlandı.
2. Profesyonel Seriye Geçiş (2018-2020)
Zaxe, 2018 yılında profesyonel kullanım için daha gelişmiş özellikler sunan yeni modeller geliştirdi:- Zaxe Z2:
Z1’in geliştirilmiş versiyonu olan Zaxe Z2, daha büyük bir baskı hacmi ve yüksek detaylı baskı imkanı sundu.- Kullanım Alanları: Endüstriyel prototipleme, mühendislik projeleri ve tasarım çalışmaları.
- Yeni Özellikler: Yüksek ısıya dayanıklı nozullar ve otomatik yatak seviyeleme.
- Zaxe X1 ve X2:
Zaxe, X1 ve X2 modelleriyle daha büyük projeler için uygun 3D yazıcılar sundu. Bu modeller, sanayi sektöründe yaygın olarak kullanıldı.
3. Eğitim ve Kurumsal Pazara Yönelik Ürünler (2020 ve Sonrası)
- Zaxe Z3:
Eğitim ve kurumsal kullanım için özel olarak geliştirilen Zaxe Z3, dayanıklı bir yapıya ve geniş bir baskı hacmine sahiptir.- Kolay Kullanım: Eğitim sektöründe yaygınlaştırmak için basit bir kullanıcı arayüzüyle donatıldı.
- Uzaktan Yönetim: Wi-Fi bağlantısı ile yazıcıların uzaktan kontrol edilmesine imkan tanındı.
- Zaxe Desktop Serisi:
Daha küçük ölçekli baskı işleri için geliştirilmiş bu seri, bireysel kullanıcılar ve küçük işletmeler için uygun bir çözüm sundu.
Yazılım ve Ekosistem Gelişimi
- Zaxe Z-Suite:
Zaxe, kullanıcıların modellerini kolayca hazırlayıp yazıcıya göndermelerini sağlayan Zaxe Z-Suite adlı yazılımı geliştirdi. Bu yazılım, kullanıcı dostu bir ara yüzle sunularak, 3D baskı sürecini herkes için erişilebilir hale getirdi. - Uzaktan Yönetim:
Zaxe yazıcıları, internet bağlantısı sayesinde bulut üzerinden yönetilebilir hale geldi. Bu özellik, özellikle eğitim kurumları ve büyük işletmeler için ideal bir çözüm sundu. - Filament Çeşitleri:
Zaxe, kendi yazıcılarıyla tam uyumlu olan çeşitli filamentler (PLA, ABS, PETG gibi) üreterek, kullanıcıların kaliteli ve güvenilir baskılar almasını sağladı.
Yerli ve Küresel Başarılar
- Eğitim Sektöründe Yaygınlık:
Zaxe, Türkiye’de birçok eğitim kurumuna 3D yazıcı temin ederek, öğrencilerin teknolojiyle tanışmasını ve üretim becerilerini geliştirmesini sağladı. - Sanayi ve Prototipleme:
Türkiye’deki sanayi kuruluşları, prototip üretimi ve hızlı tasarım çalışmaları için Zaxe yazıcılarını tercih etmeye başladı. - İhracat:
Zaxe, sadece Türkiye’de değil, uluslararası pazarlarda da tanınmaya başladı. Avrupa ve Orta Doğu’da artan taleple birlikte Zaxe yazıcıları global bir marka olma yolunda ilerliyor.
Teknolojik Yenilikler
- Dayanıklı Tasarım:
Zaxe yazıcıları, metal çerçeve ve dayanıklı malzemeler kullanılarak üretilmiştir. Bu, uzun ömürlü ve güvenilir bir baskı deneyimi sağlar. - Yüksek Baskı Kalitesi:
Zaxe, hem başlangıç seviyesindeki kullanıcılar hem de profesyoneller için hassas ve kaliteli baskılar sunan makineler geliştirdi. - Kolay Kullanım:
Zaxe yazıcılarının kullanıcı dostu arayüzleri ve otomatik kalibrasyon sistemleri, kullanıcıların cihazları rahatlıkla kullanmasını sağladı. - Yerli Üretim ve Destek:
Zaxe, Türkiye’de üretim yaparak hem maliyet avantajı sağladı hem de hızlı teknik destek sunabildi.
Pandemi Dönemindeki Rolü
COVID-19 pandemisi sırasında, Zaxe yazıcıları, yüz koruyucu siperliklerin ve medikal ekipmanların üretiminde kullanıldı. Bu süreçte, birçok birey ve kurum Zaxe yazıcılarıyla topluma fayda sağlayan projelerde yer aldı.Zaxe’nin Geleceği
Zaxe, Türkiye’nin 3D yazıcı teknolojisindeki lider markası olma konumunu güçlendirmeye devam ediyor. Gelecekteki hedefleri arasında:- Küresel Marka Olma: Uluslararası pazarlarda daha geniş bir tanınırlık sağlamak.
- Endüstriyel Yazıcılar: Daha büyük ölçekli üretimler için endüstriyel seviyede 3D yazıcılar geliştirmek.
- Yeni Malzeme ve Teknolojiler: Daha çevre dostu filamentler ve ileri teknolojilere dayalı yazıcılar sunmak.